10 sfaturi pentru curatenia de toamna

Curatenia de toamna poate deveni o bataie de cap daca nu o faci ca la carte. Dar ce-ar spune o carte? Daca am scrie-o noi, atunci ar contine o multime de sfaturi la indemana tuturor. Simple, dar eficiente. Iata cateva dintre acestea:

1. Incepe intotdeauna curatenia din ultima camera si de sus in jos – de la tavan spre podea. Ia-ti cu tine toate ustensilele necesare curateniei pentru a nu te mai duce dintr-o camera in alta.

2. Pentru ca in vara asta ai stat mai mult cu geamurile deschise, sigur s-a depus praf pe sifonier. Aspira praful de pe sifonier, sterge apoi cu o carpa si pune pe el un vas cu apa pentru a pastra umiditatea camerei.

3. E timpul sa scoti covoarele la batator. Daca nu ai unul prin preajma, sau daca ti se pare prea scump sa-l duci la un centru de curatat, atunci aspira-l riguros pe ambele fete. Dupa ce a fost aspirat, covorul se improspateaza cu o solutie formata din apa si otet (2 linguri de otet la un litru apa). Peria inmuiata in amestec aduna tot parul care s-a incolacit pe firul covorului si care este greu de aspirat in lipsa unui echipament profesional.

4. Ingrijeste parchetul. Mopul imbibat in apa nu este o idée buna. Parchetul se sterge si apoi se trateaza cu o solutie speciala. Deci nu se spala, nu se matura.

5. Daca moliile s-au mutat la tine in sifonier, e vremea sa le trimiti la plimbare. Deschide usile sifonierului si scoate hainele afara. Lasa sifonierul sa se aeriseasca si pune inauntru levantica, naftalina, sau daca nu suporti aceste mirosuri, aprinde un betigas parfumat. Fa transferul haine de vara – haine de toamna.

6. Grasimea si aburii de la mancarurile pe care le-ai gatit in vara asta s-au depus pe mobilierul de bucatarie. Lipeste coli de hartie deasupra corpurilor de bucatarie suspendate. Dezlipeste colile atunci cand s-au murdarit si inlocuieste-le cu altele curate. Vei vedea ca astfel protejezi nu numai mobila, dar si curatatul devine mai usor.

7. Sterge caloriferele de sus pana jos, pe partea din spate unde se aduna praf.

8. Foloseste un dezinfectat cu miros de lamaie pentru WC. Pulverizeaza si asteapta cel putin cinci minute. Sterge apoi cu peria speciala pentru WC de jur imprejur spatiul interior al vasului  si partea “ascunsa” care aduna bacteriile ca intr-un cuib. Aici este nevoie de o perie subtire. Cea de toaleta nu este eficienta.

9. Chiar daca e ultimul lucru pentru care ti-ai face griji, nu uita de usi. Atrag praf, mai ales pe latura de sus, asa ca sterge-le. Nu uita de usa de la intrare. O usa curata, stearsa de praf si un stergator curat vor face o impresie buna oricarui vizitator.

10. E timpul sa faci o mica revolutie de toamna: debaraseaza-te de lucrurile inutile din casa. Se strang in fiecare zi, aduna praf, incarca inutil camerele…dar parca ti-e greu sa le arunci. Depoziteaza-le in garaj, pod, debara, balcon sau fa-le cadou. Cat mai putine obiecte inseamna mai mult spatiu si mai putin efort la curatenie. Si energii pozitive.

Succes!

AMA

Leave a Reply

Your email address will not be published.