Firma de curatenie: “Avem o echipa tanara”

Pentru ca lucrez pe piata curateniei de 10 ani, este firesc sa citesc tot ce se intampla despre acest sector, sa ma asociez grupurilor profesionale de la noi si din strainatate, sa fiu la curent cu preturile, ofertele si discounturile competitiei.

In general, piata romaneasca a serviciilor de curatenie este una competitiva, ofertele de pret sunt foarte bune raportate la efortul si costurile solutiilor de curatenie, echipamentelor profesionale, transportului etc. Sunt preturi care nu au mai crescut din 2008 si nu cred ca vreun sector de activitate mai poate spune acest lucru. Preturile au ramas mici pentru ca exista o oferta mai mare decat cererea. Inca sunt putini cei care apeleaza la servicii de curatenie, desi acestea nu sunt scumpe.

Astea sunt cateva consideratii generale, sa ma intorc de la ce am plecat.

Am citit pe foarte multe site-uri romanesti – si pe niciunul din strainatate – “avem o echipa tanara”. Noi am lucrat si cu oameni foarte tineri iar rezultatele nu au fost laudabile. De aceea nu consideram ca este un diferentiator bun, ci mai degraba un stereotip depasit de realitate, afisat excesiv indeosebi dupa Revolutie, o declaratie de separare de vechi – noi, cei de acum, tinerii de azi, oamenii valorosi.

Am avut tineri care se plictiseau dupa primele doua ore de curatenie si se refugiau pe smartphone, care invocau mizeria excesiva – de parca cineva te cheama daca este curat, care anuntau ca nu mai vin a doua zi la munca ca au o petrecere, care intrebau din prima luna cand li se mareste salariul.

Ca cetatean al acestei tari ma bucur ca vine o generatie pretentioasa, care isi stie drepturile, care se revolta si vrea mai mult chiar si decat ofera. E semn ca se va schimba ceva si multe dintre schimbari chiar se vad.Ca administrator de firma, nu pot sa spun ca as fi fericit sa am o echipa de 25 de ani care injura de fiecare data cand trebuie sa deschida aspiratorul.Ca beneficiar al serviciilor de curatenie, nu cred ca mi-ar placea sa vad in casa tineri la spalat geamuri pentru ca nu ar avea suficienta responsabilitate si dedicare. Ca parinte, m-as gandi ca locul lor nu e acolo si ca ei stiu asta si sunt nefericiti.

Noi n-o sa ne laudam cu o echipa tanara, ci cu o echipa care lucreaza in acelasi loc de munca de 10 ani, ceea ce spune totul.